Spring naar inhoud

Dit zijn de namen, Tommy Wieringa

10 september 2016

Een van de laatste boeken dat ik gelezen heb is Dit zijn de namen van Tommy Wieringa. Een indrukwekkend boek over migratie en religie. Wieringa heeft met dit boek de Libris Literatuurprijs 2013 gewonnen en de Gouden Boekenuil. Het boek is verdeeld in twee verhalen. Een gaat over een groep vluchtelingen die probeert Europa te bereiken op zoek naar een beter leven. Zij maken onderweg afschuwelijke dingen mee. De vraag die meteen op komt in dat deel van het boek is: tot hoe ver gaat een mens om te overleven? Het andere verhaal gaat over een politiecommissaris die op een gegeven moment te horen krijgt dat zijn moeder een Joodse achternaam had. Hij begint een zoektocht naar zijn wortels en komt dan in contact met de laatste rabbi in het dorp, bij wie hij een antwoord probeert te vinden op al zijn vragen en twijfels.

De twee verhalen komen samen wanneer de vijf overlevende vluchtelingen van in totaal dertien worden door de politie gevangen genomen en komen op die manier in contact met de commissaris. Wanneer de commissaris de verhalen van de vluchtelingen hoort, brengt hij ze gelijk in verband met de exodus en komen er nog meer vragen waarop hij een antwoord probeert te vinden. Uiteindelijk neemt hij de jongste vluchteling onder zijn hoede en belooft hem dat hij veilig in Israël zal komen.

In dit boek worden we geconfronteerd met hoe wreed een mens kan zijn tegen zijn medemens in moeilijke omstandigheden. Ik vind het een van de meest indrukwekkende boeken dat ik de laatste tijd gelezen heb!

http://www.librisliteratuurprijs.nl/2013/wieringa

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: